Wednesday, 8 February 2012

PEMAIN RASUAH TELAH DIHUKUM....

Nama pemain rasuah didedah
KUALA LUMPUR – Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengotakan janji untuk tidak ‘beri muka’ kepada pemain yang terlibat dalam rasuah bola sepak apabila menyiarkan nama pemain dan pegawai yang terlibat mengatur perlawanan, semalam.
Dalam kenyataan kepada media semalam, FAM mendedahkan nama 11 pemain pasukan Piala Presiden 2011 Negeri Sembilan yang didakwa terlibat dalam rasuah setelah Jawatankuasa Tatatertib mendapati wujudnya unsur-unsur rasuah dan gejala mengatur perlawanan.
Hukuman penggantungan pemain dan pegawai tersebut berkuatkuasa pada 30 November lalu.
Empat pemain iaitu Mohd. Yatim Abdullah, Adrian Davadas, Norhairi Abdul Rahman dan Muhammad Zulfadhlie Mohamad A’ashari dikenakan hukuman gantung selama setahun daripada terlibat dengan semua aktiviti bola sepak di peringkat kebangsaan.
Mereka juga tidak boleh mengemukakan sebarang rayuan kepada FAM.
Tujuh lagi pemain itu Muhammad Zaidi Othman, Hamirul Fahamie Abu Yazid, Anwarul Hafiz Ahmad, Muhamad Haikal Mohamad Nazri, Suhairy Johari dikenakan hukuman lebih berat iaitu gantung lima tahun.
Pemain terbabit hanya dibenarkan membuat rayuan selepas menjalani hukuman penggantungan setahun.
Rayuan yang dibuat perlu dilakukan secara bertulis kepada FAM.
Ketua jurulatih pasukan Piala Presiden 2011 Negeri Sembilan, Yusarman Yusof pula digantung seumur hidup dan tidak boleh terlibat dengan sebarang aktiviti bola sepak.

(Sumber : Utusan Online - 9/2/2012)

No comments:

Post a Comment

SOALAN 2 PENJAGAAN TERHADAP WARGA TUA SEPATUTNYA DIBERIKAN KEUTAMAAN OLEH AHLI KELUARGA . BERIKAN HUJAH-HUJAH ANDA UNTUK MENYOKO...