Saturday, 5 November 2011

KEENAKAN NASI TUMPANG ....

Nasi tumpang menu istimewa


Nasi tumpang yang sudah dibungkus dengan daun pisang.


KOTA BHARU 3 Nov. - Nasi adalah makanan rugi sebahagian besar penduduk Asia, termasuk Malaysia, selain sebagai sumber karbohidrat utama dalam menu seharian.
Nasi biasanya dihidangkan bersama lauk sebagai pelengkap rasa dan memenuhi keperluan gizi seseorang. Nasi boleh 'diolah' bersama bahan lain seperti rempah ratus atau lauk-pauk bagi menambahkan keenakannya seperti nasi goreng, nasi lemak, nasi beriani atau nasi tomato.
Malah, hasil kreativiti tukang masak atau chef juga, maka Nasi 100 pernah dihasilkan di Kelantan suatu ketika dahulu, iaitu menggabungkan kira-kira 100 bahan bagi memasak nasi tersebut.
Bagi masyarakat Kelantan, nasi kerabu dan nasi dagang menjadi makanan tradisi dan telah dikenali ramai. Satu lagi menu nasi yang cukup sinonim dengan masyarakat negeri ini ialah 'nasi tumpang.
Nasi tumpang berbeza dengan bubur nasi. Ia merupakan nasi yang dimasak lembek kemudian dibungkus menggunakan daun pisang. Semasa proses membungkus itu, si pembuat menyelitkan pelbagai jenis lauk-pauk seperti sambal ikan, udang, ikan dan telur dadar dalam bentuk berlapis-lapis.
Lantaran berikutan banyak jenis lauk yang 'menumpang' dalam nasi itu, maka akhirnya ia dikenali sebagai nasi tumpang dan dikenali sehingga ke hari ini. Bagaimanapun, asal usul nasi tumpang mula dihasilkan, tiada individu yang dapat menyatakannya secara tepat.

(Sumber : utusan online - 4/11/2011)

No comments:

Post a Comment

ASPEK KOMSAS DRAMA BERKHIDMAT UNTUK NEGARA

ASPEK KOMSAS DRAMA BERKHIDMAT UNTUK NEGARA ASPEK KOMSAS PERNYATAAN HURAIAN PEMIKIRAN Semangat cinta...