Sunday, 29 September 2013

HARI KEBUDAYAAN BAHASA PERANCIS (HKBP) 2013.....!

HARI KEBUDAYAAN BAHASA PERANCIS (HKBP)
SEKOLAH BERASRAMA PENUH DAN SEKOLAH KECEMERLANGAN
27 - 29 SEPTEMBER 2013
DI SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA

HARI KEBUDAYAAN BAHASA PERANCIS SBP 2013
 

PENDAFTARAN PESERTA
 

KONTINJEN BERGAMBAR
 

KETIBAAN TKPPM UNTUK PERASMIAN

PERSEMBAHAN TARIAN 1 MALAYSIA OLEH PELAJAR FARIS PETRA

TARIAN 1 MALAYSIA

TERPESONA DENGAN PERSEMBAHAN

UCAPAN PENGETUA FARIS PETRA

VIP

UCAPAN PEGAWAI KEDUTAAN PERANCIS

UCAPAN TKPPM

PERSEMBAHAN TARIAN OLEH PELAJAR SMSLD

NYANYIAN KARAOKE

PERSEMBAHAN TARIAN

PENYERAHAN CENDERAHATI

PENYERAHAN CENDERAHATI

PENULIS DENGAN PEGAWAI BPSBPSK

PERSEMBAHAN SILAT

UCAPAN PEGAWAI KEDUTAAN PERANCIS

UCAPAN TIMBALAN PENGARAH BPSBPSK

PERSEMBAHAN DIKIR BARAT OLEH PELAJAR FARIS PETRA

PENYAMPAIAN HADIAH KEPADA PEMENANG

Wednesday, 18 September 2013

CONTOH KARANGAN BAHAGIAN B SPM PEPERIKSAAN PERCUBAAN SBP 2013......(2)

KARANGAN BAHAGIAN B

Anda ingin menyertai pertandingan menulis esei bersempena dengan Sambutan Hari Polis di tempat anda. Tajuk yang anda pilih ialah “Membanteras Jenayah Tanggungjawab Bersama”
Tulis esei anda selengkapnya.


Tema – jenayah
Tugasan – membanteras jenayah tanggungjawab bersama

Idea

i.                     Kerajaan menggubal akta yang menetapkan hukuman berat kepada pesalah
ii.                   Pasukan polis menguatkuasakan undang-undang dengan lebih tegas
iii.                  Masyarakat melaporkan kejadian jenayah secara terus kepada pihak berkuasa
iv.                 Ibu bapa mendidik anak-anak dengan agama dan nilai moral yang tinggi
v.                   Badan Bukan Kerajaan (NGO) merancang program yang memberi kesedaran kepada masyarakat akan bahaya jenayahTajuk : Membanteras Jenayah Tanggungjawab Bersama
Penulis : Azaman Bin Zakaria

Warga emas dibunuh ... Utusan Malaysia
Guru maut ditembak berhampiran sekolah …. Berita Harian
Peniaga nasi kukus disamun….Kosmo

Tajuk-tajuk akhbar di atas menggambarkan sekelumit kes jenayah yang berlaku di negara kita sejak akhir-akhir ini. Kadar jenayah di Malaysia sama ada jenayah indeks atau jenayah jalanan menunjukkan senario yang membimbangkan ramai pihak. Menurut statistik daripada ibu pejabat Polis Diraja Malaysia (PDRM), sepanjang tahun 2010, sebanyak 177,520 kes jenayah indeks dan 24,837 kes jenayah jalanan telah direkodkan di seluruh negara. Kes-kes seperti tembak, bunuh, samun bersenjata api, rompakan, rogol, mencuri dan sebagainya sering meniti di dada-dada akhbar tempatan. Masyarakat semakin bimbang akan situasi ini kerana jenayah yang berlaku bukan sahaja menyebabkan mangsa kehilangan harta benda tetapi lebih menyedihkan lagi mangsa menemui ajal. Oleh itu, pelbagai pihak perlu memainkan peranan secara kolektif bagi menangani kejadian jenayah di negara kita agar masyarakat dapat hidup dengan aman dan tenteram.

Kerajaan memainkan peranan dominan dalam usaha mencegah jenayah di Malaysia. Kerajaan melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) perlu menggubal undang-undang berkaitan jenayah yang lebih ketat lagi bagi mengekang kejadian jenayah di negara kita. Undang-undang bagi menggantikan Akta Rahsia Rasmi (ISA) dan Akta Hasutan yang telah dimansuhkan oleh kerajaan sebelum ini perlu diganti dengan akta lain yang setaraf supaya kes-kes jenayah berat dapat ditangani. Usaha kerajaan untuk mewujudkan Akta Keharmonian Nasional bagi menggantikan kedua-dua akta yang telah dibubarkan itu diharap mampu mengekang kejadian jenayah indeks dan jenayah jalanan. Akta ini perlu lebih tegas lagi supaya penjenayah takut untuk melakukan jenayah. Kerajaan juga perlu komited melaksanakan inisiatif dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bagi mengurangkan jenayah. Kadar jenayah di seluruh negara menyaksikan penurunan mendadak sejak inisiatif-inisiatif NKRA mengurangkan jenayah diperkenalkan oleh kerajaan. Statistik menunjukkan sepanjang tahun 2010, berlaku pengurangan sebanyak 5 peratus bagi jenayah indeks dan 20 peratus bagi jenayah jalanan di seluruh negara.  Langkah-langkah kerajaan melalui inisiatif NKRA seperti penambahan sebanyak 496 kamera litar tertutup (CCTV) di 50 kawasan panas di seluruh negara dan Program Bandar Selamat yang telah diaktifkan semula  menampakkan kesan yang agak ketara.  Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi melahirkan kesungguhan beliau untuk memberi fokus kepada usaha membanteras jenayah supaya masyarakat dapat hidup dengan aman dan selamat. Menurut beliau lagi, kerajaan komited untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat dengan berusaha memerangi penjenayah dalam Operasi Cantas Khas yang sedang beroperasi sekarang agar kepercayaan masyarakat terhadap kredibiliti PDRM tidak menurun. Jadi, sudah terang lagi bersuluh, hal ini jelas menunjukkan bahawa kerajaan merupakan pihak yang dominan dalam usaha membanteras jenayah di negara kita.

Selain itu, masyarakat juga turut berperanan dalam usaha membanteras kejadian jenayah di negara kita. Masyarakat perlu peka akan keadaan persekitaran di kawasan kediaman mereka. Mereka perlu melaporkan segera kepada pihak polis jika mempunyai maklumat atau melihat kejadian jenayah yang berlaku di kawasan kediaman mereka. Masyarakat perlu mewujudkan hubungan yang erat dengan pasukan polis supaya usaha membanteras jenayah menjadi efektif. Masyarakat tidak boleh menyembunyikan maklumat tentang aktiviti jenayah yang berlaku di tempat mereka kerana hal ini akan menyebabkan pasukan polis tidak dapat membanteras jenayah dengan segera. Sebagai contoh, masyarakat boleh menyalurkan maklumat segera melalui sistem Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) menerusi talian POLISKN32728 jika mempunyai maklumat mengenai aktiviti jenayah. Penyaluran maklumat awal daripada masyarakat tentang aktiviti yang mencurigakan akan mampu memberi peluang dan ruang kepada pihak polis membanteras aktiviti jenayah dengan pantas sebelum berlaku. Masyarakat juga perlu menubuhkan Rukun Tetangga di kawasan kediaman mereka untuk mencegah jenayah daripada berlaku di kawasan kejiranan mereka. Penubuhan Rukun Tetangga ini membolehkan Sistem Rondaan Sukarela (SRS) dapat dilakukan pada waktu malam mengikut giliran. Masyarakat akan meronda kawasan kejiranan untuk memastikan keadaan selamat. Rondaan ini bukan sahaja mampu mencegah kejadian jenayah tetapi juga secara tidak langsung hubungan antara masyarakat juga menjadi rapat dan mesra ibarat sambil menyelam minum air. Peranan masyarakat ini juga turut dikongsi oleh Tan Sri Lee Lam Thye merangkap Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia yang menyatakan bahawa masyarakat merupakan agen membanteras jenayah yang efektif selain pihak polis. Beliau menyeru supaya masyarakat memainkan peranan mereka dengan membantu pihak polis mencegah jenayah. Hubungan yang erat antara komuniti dengan pihak polis mampu menangani jenayah jalanan seperti ragut, samun, curi dan sebagainya. Jadi, jelas menunjukkan bahawa masyarakat harus sedar bahawa mereka mempunyai tanggungjawab yang besar dalam usaha membanteras jenayah di negara kita.

Tugasan anda…

Kembangkan dua perenggan idea dan satu perenggan penutup dengan menggunakan ayat gramatis..


(Karangan ini adalah idea penulis berdasarkan soalan Peperiksaan Percubaan SPM SBP 2013)

CONTOH KARANGAN BAHAGIAN B SPM PEPERIKSAAN PERCUBAAN SBP 2013 ...... (1)

KARANGAN BAHAGIAN B

Kebanyakan anak remaja hari ini tidak suka membantu ibu bapa di rumah.
Huraikan peranan yang perlu dimainkan oleh ibu bapa untuk memperkasakan budaya tolong-menolong dalam kalangan ahli keluarga.


Tema -  budaya tolong-menolong dalam keluarga
Tugasan – peranan yang perlu dimainkan oleh ibu bapa untuk memperkasakan budaya tolong-menolong dalam kalangan ahli keluarga

Idea
i.                     Ibu bapa menjadi suri teladan kepada anak-anak
ii.                   Ibu bapa menerapkan amalan tolong-menolong dalam diri anak-anak sejak kecil
iii.                  Ibu bapa mengajak anak-anak melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan
iv.                 Ibu bapa mewujudkan amalan gotong-royong di dalam dan di luar rumah bersama keluarga
v.                   Ibu bapa menggalakkan anak-anak mengamalkan budaya tolong-menolong dengan menyediakan ganjaran


Amalan tolong-menolong dalam kalangan ahli keluarga pada masa ini sudah semakin terhakis. Jika ada keluarga yang berjaya menerapkan amalan ini dalam kalangan ahli keluarga mereka sekalipun, bilangannya adalah sedikit. Anak-anak yang membantu ayah dan ibu mereka hanyalah sekadar melepaskan batuk di tangga sahaja. Apa yang pasti, budaya tolong-menolong ini tidak menampakkan suatu amalan yang kukuh dalam kalangan ahli keluarga kini. Ibu bapa sebagai orang yang dominan dalam sesebuah keluarga sudah pasti memainkan peranan yang jitu untuk memperkasakan amalan tolong-menolong dalam kalangan ahli keluarga mereka. Jika hal ini berlaku, pasti budaya tolong-menolong dalam kalangan ahli keluarga dapat diperkasakan.


Ibu bapa yang menunjukkan qudwah hasanah atau suri teladan dengan mengamalkan budaya tolong-menolong di hadapan anak-anak mampu memperkasakan budaya tolong-menolong dalam kalangan ahli keluarga mereka. Ibu bapa perlu menunjukkan budaya tolong-menolong di hadapan anak-anak sejak mereka masih kecil lagi supaya budaya ini menjadi amalan apabila mereka dewasa nanti. Hal ini bertepatan dengan peribahasa melentur buluh biarlah daripada rebungnya. Ayah boleh membantu ibu menyediakan masakan di dapur atau mengemas rumah dengan menyapu dan melipat kain yang telah dibasuh. Ibu pula boleh membantu ayah dengan membersihkan rumput yang telah dipotong oleh ayah di halaman rumah. Ibu bapa perlu melakukan amalan ini setiap hari di hadapan anak-anak mereka supaya dapat ditiru oleh anak-anak mereka. Ibu bapa boleh meminta bantuan anak-anak mereka secara perlahan-lahan supaya anak-anak bersedia menolong ibu bapa mereka. Jangan paksa anak-anak jika mereka enggan mendengar arahan ibu bapa supaya menolong mereka. Biarkan mereka menolong ibu bapa dengan kerelaan mereka sendiri. Jika ibu bapa terus melakukan kerja bersama-sama, lama kelamaan anak-anak akan rasa bersalah dan bersedia membantu ibu bapa mereka. Pakar motivasi negara, Datuk Dr. Mohd Fadhilah Kamsah mengingatkan ibu bapa supaya tidak menghukum anak-anak jika mereka enggan membantu atau tidak mendengar kata. Menurut beliau lagi, anak-anak akan mengikut apa yang dikatakan oleh ibu bapa jika mereka bersedia untuk melakukannya. Dalam hal ini, ibu bapa perlu istiqamah mengamalkan budaya tolong-menolong dalam keluarga mereka jika ingin budaya ini menjadi amalan dalam kalangan ahli keluarga mereka. Jadi, sudah terang lagi bersuluh jika ibu bapa menunjukkan suri teladan di hadapan anak-anak, budaya tolong-menolong dapat diperkasakan dalam kalangan ahli keluarga mereka.

Selain itu, menjadikan aktiviti gotong-royong di dalam dan di luar kawasan rumah sebagai amalan  keluarga juga mampu memperkasakan budaya tolong-menolong dalam kalangan ahli keluarga. Ibu bapa perlu menjadikan aktiviti gotong-royong sebagai aktiviti yang wajib dilakukan oleh keluarga mereka secara bersama-sama pada setiap hujung minggu. Amalan berat sama dipikul ringan sama dijinjing ini perlu diperkasakan supaya anak-anak menjadikan amalan tolong-menolong sebagai budaya hidup mereka. Dalam aktiviti gotong-royong ini, Ibu bapa boleh membuat pembahagian tugas kepada anak-anak supaya kerja dapat dilakukan secara menyeluruh. Sebagai contoh, ayah ditugaskan untuk memotong rumput di halaman rumah, ibu menyiram bunga, abang membantu ayah mengumpul rumput yang telah dipotong, kakak mengemas rumah dan adik membantu ibu menyiram bunga. Pembahagian tugas ini perlu digilirkan setiap minggu supaya ahli keluarga dapat melakukan akvititi secara menyeluruh. Tugasan yang dilakukan secara kolektif antara ahli keluarga ini dapat menjimatkan masa sekali gus hubungan antara ahli keluarga menjadi lebih rapat dan mesra. Budayawan Negara, Datuk Azah Aziz dalam buku tulisannya Budaya Warisan Negara menggalakkan ibu bapa supaya menyuburkan budaya tolong-menolong dalam keluarga mereka kerana budaya ini merupakan salah satu warisan negara yang perlu dihidupkan bagi mewujudkan sebuah masyarakat yang madani. Dalam hal ini, ibu bapalah yang menjadi jentera untuk menggerakkan budaya tolong-menolong dalam kalangan keluarga mereka kerana masyarakat yang prihatin adalah lahir daripada keluarga yang harmoni. Ibu bapa tidak boleh mengharapkan pihak sekolah menerapkan amalan tolong-menolong dalam jiwa anak-anak mereka secara total kerana sebahagian besar masa anak-anak adalah bersama keluarga di rumah. Jika ibu bapa berjaya menerapkan amalan tolong-menolong ini dalam kalangan ahli keluarga mereka sudah pasti budaya tolong-menolong akan dapat diperkasakan dalam keluarga seterusnya masyarakat yang suka membantu dapat dilahirkan.
Tugasan anda….

Kembangkan dua perenggan idea dan satu perenggan penutup dengan menggunakan ayat gramatis.
(Karangan ini adalah idea penulis berdasarkan soalan Peperiksaan Percubaan SPM SBP 2013)

CONTOH KARANGAN BAHAGIAN A SPM PEPERIKSAAN PERCUBAAN SBP 2013......!

KARANGAN BAHAGIAN A

Gambar rajah di bawah menunjukkan sebahagian daripada cara menyayangi sekolah. Huraikan pendapat anda tentang cara-cara menyayangi sekolah. Panjangnya huraian anda hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan.


Tema – menyayangi sekolah

Tugasan soalan – cara-cara menyayangi sekolah

Idea

i.                     Memelihara harta benda sekolah
ii.                    Mematuhi peraturan sekolah
iii.                  Kecemerlangan akademik
iv.                  Pencapaian kokurikulum


Sekolah merupakan institusi yang diwujudkan untuk menyediakan pendidikan berkualiti bagi melahirkan insan yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Pendidikan yang disediakan kepada anak-anak di sekolah mampu menyediakan modal insan yang berilmu pengetahuan. Hal ini selari dengan aspirasi Perdana Menteri,  Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang berazam untuk menyediakan pendidikan yang berkualiti kepada anak-anak agar mereka mampu bersaing dalam dunia globalisasi yang semakin mencabar kini. Hasrat ini dapat direalisasikan jika murid-murid menunjukkan rasa sayang akan sekolah masing-masing. Pada pendapat saya, pelbagai cara boleh dilakukan oleh murid-murid untuk menyayangi sekolah.

Seseorang murid menunjukkan rasa sayang akan sekolah jika mereka memelihara harta benda yang disediakan. Harta benda sekolah seperti meja, kerusi, tandas, telefon, peralatan sukan dan sebagainya perlu dijaga dengan baik. Murid-murid tidak boleh merosakkan harta benda yang disediakan kerana harta benda ini merupakan aset negara yang perlu dikongsi secara bersama dengan murid-murid lain. Secara analoginya, mereka perlu menjaga dan menyayangi harta benda sekolah seperti menyayangi harta benda sendiri ibarat menatang minyak yang penuh. Jangan sesekali melakukan vandalisme terhadap harta benda sekolah kerana kerajaan terpaksa menyediakan peruntukan lain untuk membaiki kerosakan tersebut. Sebagai buktinya, Ketua Pengarah Pendidikan Malaysia, Tan Sri Abdul Ghafar Mahmud telah memaklumkan bahawa kerajaan terpaksa membelanjakan sejumlah RM12.5 juta pada tahun lalu untuk membaiki kerosakan harta benda sekolah. Keadaan ini sangat mendukacitakan kerana peruntukan tersebut sepatutnya boleh disalur untuk menyediakan kemudahan lain kepada murid agar mereka dapat belajar dengan sempurna. Jadi jelas menunjukkan bahawa menjaga harta benda sekolah dengan baik merupakan cara yang boleh ditunjukkan oleh murid sebagai tanda mereka menyayangi sekolah.

Selain itu, murid-murid juga boleh menunjukkan rasa sayang akan sekolah dengan cara mematuhi peraturan sekolah. Murid-murid perlu mematuhi peraturan sekolah kerana peraturan yang disediakan adalah untuk mendidik mereka supaya berdisiplin dan menjadi insan yang sempurna. Mereka tidak boleh menganggap peraturan yang ditetapkan oleh pihak sekolah adalah untuk menyekat kebebasan mereka sebagai orang muda. Jangan sesekali mengatakan peraturan sekolah itu adalah untuk menyekat jiwa remaja mereka daripada melakukan sesuatu yang mampu memenuhi tuntutan remaja. Mereka perlu menganggap peraturan yang disediakan adalah untuk membina jati diri murid supaya mampu mendepani cabaran apabila keluar daripada institusi persekolahan nanti. Saya berpendapat sedemikian kerana peraturan yang dirangka oleh pihak sekolah sebenarnya adalah untuk memudahkan pengurusan murid dan mengelakkan mereka terlibat dengan salah saku disiplin sehingga boleh menjejaskan proses pembelajaran mereka di dalam kelas. Sebagai contoh, jika pelajar  bergaduh di asrama dan kes tersebut tersebar di akhbar, sudah tentu murid tersebut akan dikenakan tindakan disiplin seperti gantung persekolahan atau buang sekolah. Oleh itu, murid-murid perlu mematuhi peraturan supaya nama baik sekolah dapat dijaga sekali gus menunjukkan rasa sayang pada sekolah.

Di samping itu, menunjukkan kecemerlangan akademik juga merupakan cara yang boleh dilakukan sebagai usaha menyayangi sekolah. Murid-murid perlu menaikkan nama sekolah dengan kejayaan-kejayaan dalam akademik sama ada di peringkat negeri atau kebangsaan. Mereka perlu berusaha bersungguh-sungguh kerana kejayaan-kejayaan yang ditempa oleh pelajar dapat menaikkan imej sekolah pada kaca mata komuniti.  Mereka perlu berbangga jika mereka berjaya dengan cemerlang, sekolah lain akan datang melawat untuk melihat kejayaan-kejayaan yang telah dicapai. Lebih manis lagi, sekolah akan diberikan anugerah oleh pihak kementerian atas kejayaan yang diraih. Sebagai contoh, kejayaan Mohd Ammar Mokhtar mewakili negara ke Cape Town, Afrika Selatan dalam pertandingan berkaitan dengan neurologi telah menaikkan nama Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra di pentas antarabangsa. Kejayaan Mohd Ammar itu menyebabkan Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra telah dipilih sekolah angkat Universiti Sains Malaysia (USM) sebagai jaringan dengan institusi pengajian tinggi.  Jadi, sudah terang lagi bersuluh bahawa pelajar boleh menunjukkan cara menyayangi sekolah mereka dengan cara menunjukkan kecemerlangan dalam akademik.

Kesimpulannya, murid-murid bertanggungjawab terhadap sekolah mereka. Mereka perlu menyayangi sekolah masing-masing kerana di situlah tempat mereka menimba ilmu dan membina masa depan. Sekolah juga menjadi tempat murid-murid mengaut pengalaman untuk menjadi insan yang seimbang. Jadi, tugas menjaga nama baik sekolah perlu menjadi keutamaan murid-murid. Jangan jadi seperti kacang lupakan kulit kerana kejayaan seseorang adalah bermula daripada seorang guru sekolah.


(Karangan penulis ini berdasarkan soalan Peperiksaan Percubaan SPM SBP 2013)


MALAM JEJAK CEMERLANG PMR 2013....!

MALAM JEJAK CEMERLANG PMR 2013
PADA 17 SEPTEMBER 2013
DI EMASLINK PACIFIC HOTEL, KOTA BHARU


SEMINAR TEKNIK MENJAWAB SPM 2013......!

SEMINAR TEKNIK MENJAWAB SPM 
UNTUK PELAJAR TINGKATAN 4 2013
PADA 8 - 12 SEPTEMBER 2013
DI DEWAN SULTAN MUHAMMAD V


SOALAN 2 PENJAGAAN TERHADAP WARGA TUA SEPATUTNYA DIBERIKAN KEUTAMAAN OLEH AHLI KELUARGA . BERIKAN HUJAH-HUJAH ANDA UNTUK MENYOKO...